Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Στον βωμό των click!

Στον βωμό των click!

Σε άλλες εποχές το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας ή ο τίτλος ενός άρθρου ήταν ολόκληρη τέχνη. Προϊόν στοχασμού, ώριμης σκέψης και ενός δημιουργικού παιχνιδιού των λέξεων που αποτυπωνόταν με την σωστή χρήση του λόγου... και είχε άμεση σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου.

Σήμερα η επανάσταση και η ταχύτητα της διαδικτυακής πληροφορίας οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό τίτλων άρθρων-ειδήσεων στον βωμό των click… Τίτλοι πρόχειροι, εξυπνακίστικοι, παραπλανητικοί  και πολλές φορές ανορθόγραφοι! Οι περισσότεροι από αυτούς ανατρέπονται αφού κάνεις κλικ και διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο. Η δουλειά όμως για κάποιους έχει πετύχει. Το πολυπόθητο κλικ έγινε από τον χρήστη… με ότι αυτό συνεπάγεται ως “κέρδος”  για τον διαχειριστή-ιδιοκτήτη μιας ιστοσελίδας. Κέρδος που μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς επισκεπτών ή με πιθανά κλικ στις διαφημίσεις που προβάλλονται μέσα στο άρθρο. 

Πολλές ιστοσελίδες δοκιμάζουν την τύχη τους (οικονομική κυρίως) αναπαράγοντας περιεχόμενο από δεύτερο, τρίτο, τέταρτο χέρι χωρίς πρώτα να έχει διασταυρωθεί η ορθότητα και η ποιότητα του περιεχομένου, στηριζόμενες απλά σε άλλες ιστοσελίδες. Κάποιες φορές η είδηση είναι σοβαρή και άξια διάδοσης και άλλες φορές όχι. Και στις δυο περιπτώσεις το διαδίκτυο κατακλύζεται από την ίδια είδηση αλλά με μια μεγάλη ποικιλία σε τίτλους, μιας που η κάθε ιστοσελίδα που αναπαράγει χρησιμοποιεί διαφορετικό τίτλο για να κερδίσει το κοινό της. 

Πολλές φορές η ποιότητα του περιεχομένου θυσιάζεται, μπρος την απήχηση που μπορεί να έχει το άρθρο που δημοσιεύεται. Το αν είναι fake news παραβλέπεται αν καταφέρει να τραβήξει το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Το GRP’s και το clickbait προέχουν ακόμα και αν το άρθρο δεν εμπεριέχει κάτι ουσιαστικό αλλά απλά πουλάει.

Όλα αυτά στον βωμό των click!

Πόσο πραγματικά κερδίζει ο διαχειριστής μιας ιστοσελίδας από μια τέτοια πολιτική; Σίγουρα υπάρχουν site που κερδίζουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από την προβολή διαφημίσεων. Αν δούμε όμως το θέμα εις βάθος αυτό το κέρδος δεν θα είναι για πάντα το ίδιο και δεν συνεπάγεται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιστοσελίδας ή του brand name. Ο τελικός λογαριασμός θα έρθει στο τέλος και θα διαμορφωθεί τόσο από την κριτική του κοινού όσο και από τους αλγόριθμους των μηχανών αναζήτησης.

Ας αναρωτηθούμε:

Ποιος είναι ο σκοπός της ιστοσελίδας σας; Τον εξυπηρετεί το σκοπό αυτό; Αν όχι τότε θα βαθμολογηθεί ως σελίδα χαμηλής ποιότητας. Αν πάλι δεν εξυπηρετεί κανένα ευεργετικό σκοπό τότε μπορεί να λάβει χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας από την Google.

Ποια η ποιότητα του περιεχομένου; Εξυπηρετεί τον σκοπό της ιστοσελίδας ή όχι; Το google αντιπαθεί τους παραπλανητικούς τίτλους σελίδας (εσείς;). Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε ή να συγκλονίσετε γιατί θα μπείτε στο στόχαστρο αρνητικής αξιολόγησης από την μηχανή.

Οι διαφημίσεις σας είναι ενοχλητικές; Βρίσκονται παντού; Αποσπούν την προσοχή των χρηστών από το κυρίως περιεχόμενο; Ωθούν προς τα κάτω το κύριο περιεχόμενο; Η εμπειρία του χρήστη δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από γραφικά στοιχεία και από διαφημίσεις που “σφηνώνουν” ανάμεσα στο περιεχόμενο. Αν εντοπιστούν αυτές οι  τεχνικές η βαθμολογία της ιστοσελίδας σε “χαμηλής ποιότητας” αυξάνεται.

Ποιος είστε; Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τον ιδιοκτήτη μιας ιστοσελίδας και η μη δημοσίευση στοιχείων επικοινωνίας μπορεί να δικαιολογήσει χαμηλότερη αξιολόγηση ποιότητας.

Τα αγαθά… copies κτώνται; Το πολύ copy-paste και η γρήγορη μετάφραση ενός άρθρου οδηγεί σε σφάλματα γραμματικής και ορθογραφίας. Και αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με άλλα θέματα που απειλούν την βαθμολογία της ποιότητας μιας ιστοσελίδας θα επηρεάσουν την τελική της κατάταξη.

Αναμφισβήτητα το κείμενο-περιεχόμενο είναι το βασικότερο συστατικό του διαδικτύου. Τί είναι αυτό που το κάνει να μείνει και να διαρκέσει περισσότερο; Η ποιότητά του! Το κείμενο που παρουσιάζει σωστά την πληροφορία και καλύπτει τον χρήστη απόλυτα. Το περιεχόμενο που δεν απογοητεύει τον επισκέπτη και τον κάνει να παραμένει στην ιστοσελίδα για να το διαβάσει (δεν οδηγεί σε εγκατάλειψη bounce rate).

Έκφραση, δημιουργικότητα, ποιότητα, ορθογραφία, ταυτότητα!

Παναγιώτης Χαράλαμπος Μούστρης 
Υπηρεσίες Διαδικτύου - Ανάπτυξη Εφαρμογών - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τεχνολογικό, εργασιακό και κοινωνικό θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας, τις σκέψεις μας, τις αναζητήσεις μας και τις όποιες λύσεις μας. Είμαστε μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που ανακαλύπτει καθημερινά τον κόσμο του διαδικτύου και τις δυνατότητες που προσφέρει. Από τους πρώτους 100 ανθρώπους που συνδέθηκαν με το διαδίκτυο την εποχή που το internet έφτασε ως υπηρεσία στη χώρα μας. Αυτοδίδακτοι σε ένα μεγάλο βαθμό και ακολουθώντας συνεχώς την εξέλιξη της τεχνολογίας, διαθέτουμε σήμερα μια μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε σε εσάς και την επιχείρησή σας.

Θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε ένα νέο project!